Lähtökohtana ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa on aina asiakkaan tarpeiden ja lähtökohtien kunnioittaminen ja ehdoton luottamuksellisuus. Psykoterapia on aina terveydenhuollon toimintaa ja psykoterapeutin nimikkeen myöntää Valvira. Ratkaisukeskeisessä suuntauksessa korostetaan ja kunnioitetaan asiakkaan ehdotonta auktoriteettia oman elämänsä asiantuntijana ja terapiatyöskentelyssä ohjataan asiakas löytämään ja huomaamaan omat olemassa olevat voimavarat, joiden pohjalta eheytyminen ja omien arvojen ja tavoitteiden mukainen elämä ja toiminta on mahdollista.
Terapian sisällölliset tavoitteet asettaa aina asiakas itse ja terapeutin tehtävänä on ohjata asiakasta oivaltamaan itselleen sopivia ja asianmukaisia ratkaisuja elämän erilaisiin haasteisiin ja ongelmiin. Tavoitteiden ja sisältöjen asettaminen on usein vaikeaa ja terapeutin tehtävänä on auttaa siinä asiakasta. Tavoitteet tarkentuvat ja jopa muuttuvat terapiaprosessin kuluessa ja terapian kuluessa tarkstetaan, että työskentely etenee kohti haluttua päämäärää.
Terapian yleisenä tavoitteena on auttaa asiakasta olemaan oman elämänsä subjekti, tunteittensa kokija ja ilmaisija, menneisyytensä kantaja, tulevaisuutensa etsijä sekä valintojensa tekijä. Terapeutti on asiakkaan rinnalla kanssakulkijana yhteisellä matkalla, tukien, kuunnellen, ymmärtäen, haastaen, rohkaisten, innostaen, auttaen, ihmetellen, tutkien, jakaen yms.. tarjoten ammattitaitoni ja ihmisyyteni matkaevääksi. Ja vaikka olen ammattiauttaja, olen samalla silti tasavertainen matkatoveri. Ja vaikka terapeutti ja asiakas työskentelevät yhdessä, molemmat kulkevat silti omia polkuja niin, että niiden välille virittyy yhtyes, jota voisi nimittää matkatovereiden solidaarisuudeksi tai elämän jakamiseksi hyvässä ja pahassa (Lindqvist).
Ratkaisukeiskeinen lähestymistapa sopii kaikenlaisten elämäntilanteiden ja ongelmien selvittämiseen. Terapiassa hyödynnetään myös integratiivisia menetelmiä esim. mindfulness -harjoittelua (tietoinen läsnäolo, tietoisuustaidot), jos se asiakkaalle sopii. Usein Mindfulness sopii monien psyykkisten ongelmien käsittelyyn ja hoitoon. Tutkimuksissa on todettu mindfulness -harjoittelun olevan tehokas hoitomuoto mm. masennukseen, ahdistukseen, paniikkihäiriöihin, unihäiriöihin, uupumukseen ja stressinhallintaan yms…